< Înlocuirea unui medicament cu altul la farmacie

Substituția automată se referă la înlocuirea medicamentului de pe rețetă, la farmacie, cu un alt produs ce conține aceeași substanță activă, fără a-l informa pe medicul curant. În cazul medicamentelor obținute prin sinteză chimică, acest gest nu presupune, de obicei, asumarea vreunui risc.

De exemplu, dacă medicul v-a prescris paracetamol pentru răceală, puteți să plecați liniștiți de la farmacie cu orice produs care conține paracetamol, indiferent de denumirea comercială, sau de modul în care îl alegeți: în funcție de etichetă, de cât de mult vă place cutia sau de preferințele farmacistei.

Dimpotrivă, în cazul medicamentelor biologice, este important să luați exact medicamentul pe care vi l-a recomandat medicul, indiferent dacă este medicament de referință sau biosimilar. În această situație, nu trebuie să vă lăsați convins de niciun fel de argumente, nici măcar de preț, ca să schimbați medicamentul de pe rețetă.

Dealtfel, în acest moment, legislaţia românească prevede că prescrierea medicamentelor biologice trebuie să se facă de către medic cu denumirea comercială; mai mult decât atât, tot prin lege farmacistul este obligat să elibereze exact medicamentul biologic prescris de medic cu această denumire comercială, fiind interzisă substituţia automată a medicamentelor biologice în farmacie.