< Se poate schimba un medicament biologic cu altul?

Interschimbabilitatea se referă la posibilitatea de a schimba între ele două medicamente biologice, fără ca rezultatele tratamentului să fie influențate. În cazul medicamentelor obținute prin sinteză chimică, acest lucru se poate face fără probleme. Astfel, dacă medicul vă prescrie o dată ibuprofen și data viitoare nurofen pentru durerea de genunchi, nu se schimbă, de fapt nimic, substanța activă fiind aceeași.

În cazul medicamentelor biologice, situația este mai complicată, chiar și cele care au aceeași substanță activă nefiind identice. Astfel, eficiența poate să fie ușor diferită, și pot apărea alte reacții adverse. În plus, cum reacțiile adverse imune pot să apară după o perioadă îndelungată de timp de administrare, dacă ați luat mai multe preparate va fi greu să depistați care esta cauza problemei.

Nici Agenția Europeană pentru Medicamente, care evaluează similaritatea unui biosimilar cu produsul de referință, nu confirmă că produsele sunt interschimbabile, dimpotrivă, recomandând ca produsele biologice de la diferiți producători să nu fie schimbate între ele. În situațiile în care, totuși, se decide schimbarea medicamentului inițial, este nevoie ca acest lucru să se facă doar la indicaţia (prescripţia) şi sub supravegherea medicului.