< Aplicații

În ultimile zeci de ani, biotehnologia a coborât dintr-un spectru aproape științifico-fantastic în viața de zi cu zi. Probabil nici nu realizați câte dintre produsele pe care le folosiți zi de zi, de la alimente, obiecte vestimentare, medicamente, la hârtia igienică, ar putea fi produse prin biotehnologie.

Enzimele obținute din biotehnologie accelerează fermentația berii pe care o beți. O parte dintre alimentele pe care le consumați sunt produse din soiuri de fructe și legume modificate prin biotehnologie. Bumbacul din cămașa pe care o purtați, este cel mai probabil un soi îmbunătățit prin inginerie genetică.

Detergenții pentru haine obținuți prin biotehnologie vă permit spălarea hainelor la temperaturi mai scăzute, rezultând economii de energie uriașe. Enzimele ajută la reducerea cantității de înălbitor necesară pentru producția de hârtie și, de asemenea, elimină cernelurile din hârtia pe care o reciclați. Biotehnologia convertește reziduurile agricole în biocombustibili, pe care îi puteți folosi pentru un transport mai curat și mai eficient. Atunci când v-ați vaccinat copiii pentru a-i feri de unele boli, probabil nu ați fost conștient că ați folosit un produs obținut prin biotehnologie. Și lista poate continua.

Iar dacă aplicațiile biotehnologiei sunt numeroase în viața omului sănătos, cu atât mai multe contribuie la diagnosticarea și tratamentul omului bolnav. Pentru un pacient cu diabet zaharat, insulina este un medicament salvator de viață. De asemenea, pentru pacientul cu hemofilie, predispus permanent la sângerare, factorii de coagulare sunt indispensabili. Bolnavii de cancer, cu boli autoimune, cu afecțiuni genetice, sunt alte categorii pentru care bioterapia este, de multe ori, un imperativ.

Așadar, pe măsură ce desoperirile ștințifice și progresul tehnologic o permit, biotehnologia devine din ce în ce mai implicată în viața noastră de zi cu zi. De aceea, trebuie să aflați cât mai multe lucruri despre acest domeniu, în continuă și marcată dezvoltare, pentru a putea beneficia din plin de avantajele pe care vi le oferă.