< Biotehnologia “roșie"

Biotehnologia în domeniul medical, sau biotehnologia roșie, se referă la un medicament, un test de diagnostic sau un vaccin care a fost produs folosind organisme vii, de multe ori fabricat prin tehnologia de recombinare a ADN (ADN recombinant este o formă de ADN creată prin combinarea de secvențe genice care, în mod normal, nu coexistă în același organism.

Se estimează că biotehnologia intervine în procesul de fabricație a mai mult de 20% din toate medicamentele comercializate și se estimează că, în viitorul apropiat, 50% din toate medicamentele vor fi obținute prin mijloace biotehnologice. În prezent, mai mult de 350 de milioane de pacienți din întreaga lume beneficiază de biotehnologia din domeniul sanitar, utilizând medicamente pentru tratamentul și prevenția bolilor cronice, inclusiv infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, cancerul de sân, fibroza chistică, leucemia, diabetul, hepatita și alte boli rare sau infecțioase.

În prezent, mai mult de 400 de medicamente biotehnologice și vaccinuri sunt testate, pentru mai mult de 100 de boli, dintre care 210 pentru tratarea cancerului, 50 pentru a trata boli infecțioase și 44 pentru boli autoimune. În plus, biotehnologia este implicată în dezvoltarea de terapii pentru boli rare, multe cu origine genetică, care afectează aproximativ 20-30 de milioane de europeni și familiile acestora.

De asemenea, biotehnologia crește eficacitatea și siguranța tratamentelor, scăzând folosirea tratamentelor ineficiente și care generează reacții adverse. În strategiile de tratament se pune accentul tot mai mult pe medicina personalizată, care se concentrează pe particularitățile individuale, de tratament. Biotehnologia este, de asemenea, utilizată tot mai mult în cercetare, în combinație cu dispozitive medicale și metode chirurgicale.

Câteva exemple de tratamente obținute cu ajutorul biotehnologiei sunt: insulina, factorul VIII coagulant pentru hemofilici, anticorpii pentru imunoterapie în cancer, produsele medicamentoase orfane pentru boli rare, vaccinurile, terapiile complexe pentru repararea organelor, pielii, oaselor și leziunilor cartilajelor.