Poate aveți impresia că biotehnologia este ceva ce ține doar de tehnologia modernă.
Totuși, unele metode ale biotehnologiei au fost folosite din cele mai vechi timpuri, iar biotehnologia modernă ar fi fost imposibilă fără descoperiri făcute în urmă cu sute de ani:
- 1590 - olandezul Zacharias Janssen inventează microscopul.
- 1663 - fizicianul și matematicianul englez Robert Hooke descoperă existența celulei.
- 1675 - studentul olandez Antonij van Leeuwenhoek descoperă bacteriile.
- 1796 - Edward Jenner descoperă primul vaccin, împotriva variolei, folosind o tulpină a microbului care producea variola la bovine (”vaccinia”, de la cuvântul latin ”vacca”, însemnând vacă).
- 1838 - chimistul suedez Berzelius Jöns Jakob descoperă proteinele.
- 1839-1855 - oamenii de știință germani Matthias Schleiden și Theodor Schwann sugerează că toate organismele sunt compuse din celule.
- 1885 - Louis Pasteur descoperă vaccinul împotriva rabiei, extras din coloana vertebrală a unui iepure infectat.
- 1865 - După testarea a mii de plante de mazăre, Gregor Mendel descoperă modul în care sunt transmise trăsăturile ereditare de la o generație la alta, temelia geneticii moderne.
- 1922 - În Toronto, Frederick Banting și Charles Best folosesc pentru prima dată insulina pentru a trata pacienți cu diabet zaharat.
- 1928 - Bacteriologul scoțian Sir Alexander Fleming descoperă penicilina și proprietățile sale în combaterea infecțiilor microbiene.
- 1941 - Microbiologul danez A. Justin folosește termenul de inginerie pentru a descrie o tehnică care implică transferul de material genetic de la un organism la altul.
- 1953 - James Watson și Francis Crick descriu structura de dublu helix a ADN-ului.
- 1961 - Este descoperit ARN mesager și rolul său în sinteza proteinelor.
- 1973 - Stanley Cohen și Herbert Boyer dezvoltă tehnologia ADN-ului recombinant. Ei reușesc primul experiment de inginerie genetică de succes, transferând o genă de la o broască în ADN-ul unei bacterii și dovedind că gena transferată este activă în ADN-ul noii specii.
- 1977 - Herbert Boyer folosește bacteria E. Coli pentru a produce insulină umană, tehnică ce a permis obținerea rapidă, în cantități mari, a hormonului, care era până atunci extras doar din țesuturi animale.
- 1986 - Primele plante modificate genetic (tutun) sunt cultivate în Statele Unite ale Americii.
- 1989 - Descoperirea genei disfuncționale care produce fibroza chistică de dr. Lap-Chee Tsui la Spitalul pentru Copii din Toronto.
- 1997 - Este clonat primul mamifer, oaia Dolly, după care UNESCO adoptă Declarația Universală privind Genomul Omului și Drepturile Omului, pentru a proteja genomul uman de manipulare necorespunzătoare.
- 2003 - Este finalizat proiectul de secvențiere a genomului uman.
- 2009 - Laboratorul Național de Microbiologie Winnipeg secvențiază pentru prima dată genomul virusului gripei H1N1. În același an, se începe cultivarea de tutun care să conțină componente ale H5N1 (gripa aviară), devenind primul vaccin antigripal pe bază de plante.