< Anticorpii monoclonali

O modalitate a sistemului imunitar de a ataca structurile străine (bacterii, virusuri, fungi, paraziți) este de a produce un număr mare de anticorpi, care vizează proteine ale ”intrusului”, numite antigene. Anticorpii circulă prin sânge, străbătând tot corpul până când găsesc antigenul specific, la care se atașează și pe care îl marchează, semnalând celulelor sistemului imunitar că este o structură străină care trebuie distrusă.

Această particularitate a anticorpilor, de a recunoaște proteinele străine și de a se fixa pe ele, făcându-le ”ținte” pentru acțiunea sistemului imunitar, îi face un instrument util în tratamentul a numeroase tipuri de cancer.

Anticorpii monoclonali sunt anticorpi identici, obținuți în laborator din aceeași linie de celule și care recunosc același antigen. Aceștia sunt creați în așa fel încât să se atașeze de proteine care se găsesc pe suprafața celulelor canceroase, dar nu și pe celulele normale. În plus, la anticorpii monoclonali se pot atașa medicamente împotriva cancerului, care vor fi astfel transportate exact la nivelul tumorii.

Anticorpii monoclonali acționează prin următoarele mecanisme:

Deoarece anticorpii monoclonali recunosc și se fixează specific la celulele canceroase, evitând celulele sănătoase, chimioterapia și radioterapia administrate prin intermediul lor au, de obicei, mai puține efecte secundare decât chimioterapia sau radioterapia convențională.