< Vaccinuri împotriva cancerului

Majoritatea știm despre vaccinurile administrate la oameni sănătoși, pentru a preveni infecțiile, cum ar fi rujeola și varicela. Aceste vaccinuri folosesc germeni inactivați sau morți pentru a declanșa un răspuns imun, pregătind sistemul imunitar pentru a face față infecției. Cele mai multe vaccinuri împotriva cancerului funcționează în același mod, antrenează sistemul imunitar să atace celulele canceroase, cu scopul de a trata cancerul sau de a împiedica reapariția acestuia după tratament.

Există, însă, și vaccinuri care previn apariția cancerului deoarece apără organismul împotriva unor infecții care pot conduce la apariția afecțiunilor maligne.

De exemplu,Sipuleucel-T este un vaccin aprobat în SUA pentru tratarea cancerului de prostată în stadiu avansat, care nu mai răspunde la terapia hormonală. Pentru acest vaccin, celulele sistemului imunitar sunt recoltate din sângele pacientului și trimise la laborator, unde sunt expuse la substanțe chimice care le transformă în celule ale sistemului imunitar speciale numite celule dendritice. Ele sunt, de asemenea, expuse la o proteină numită fosfatază acidă prostatică, care le antrenează să recunoască și să declanșeze un răspuns imun împotriva celulelor cancerului de prostată. Celulele dendritice sunt apoi reintroduse în organismul pacientului prin perfuzie, celulele dendritice ajutând alte celule ale sistemului imunitar să atace celulele canceroase.