< Ce sunt biosimilarele?

Atunci când se descoperă un medicament inovator, compania care l-a descoperit beneficiază de protecție a proprietății intelectuale, adică brevet care îi oferă exclusivitate în producerea și vânzarea acestuia, o perioadă limitată de timp. Astfel, companiile care produc noi medicamente pot să-și recupereze investițiile și să investească în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente.

După expirarea proprietății intelectuale, medicamentele cu molecule mici, produse prin sinteză chimică, pot fi, în general, destul de ușor de reprodus de producători independenți. Astfel de copii, produse de altă companie decât cea care a descoperit medicamentul original, sunt numite "generice". În schimb, medicamentele biologice realizate de alți producători după expirarea protecției proprietății intelectuale nu sunt copii exacte ale medicamentelor de referință, deoarece proprietățile lor depind extrem de mult de liniile de celule folosite și de procesul de fabricație.

De aceea, nu sunt considerate ca fiind identice, ci similare, fiind denumite "medicamente biologice similare" sau "biosimilare".

Din acest fapt, decurg consecințe foarte importante: